Kunstendag voor Kinderen

{ nieuws }

Kunstendag voor Kinderen komt naar jou thuis

Kunstendag voor Kinderen laat zich niet verslaan door het virus. Als het evenement zelf niet meer buiten kan, komt het naar de kinderen thuis. Van 2 tot 15 november vieren we Kunstendag voor Kinderen online.

Kunst in Zicht ontwikkelde drie opdrachten om samen al spelend op ontdekking te gaan in de geweldige wereld van de kunsten!

We besturen een onuitputtelijke tekenmachine,  bekijken de wereld één minuut door een blauwe lepelbril en maken een film van onze droom, gegarandeerd jouw droomfilm!

1. een onuitputtelijke tekenmachine

Speel je mee met de ‘Idiosyncratische Machine’ van kunstenaar Kristof Van Gestel?

Samen met deze onuitputtelijke tekenmachine, waar toeval en abstracte vormen de hoofdrol spelen, ontwerpen we de gekste wezens!

1. Verzamel verschillende kleine en grote voorwerpen die je in huis kan vinden. 

2. Leg de voorwerpen op een wit papier en omlijn ze met kleurrijke stiften.

3. Teken lijnen tussen deze silhouetten zodat er tussenruimtes ontstaan. Gebruik een zaagvorm, een golvende lijn, kronkels, … of iets dat alleen jij kan bedenken.

4. Kies een stift en vul deze tussenruimtes met stippen, ruiten, cirkels, lijnen, …

5. We snijden deze vormen uit. Herken jij er iets in?

6. Plak 1 vorm op een nieuw (gekleurd) papier en werk het af met ogen, oren, pootjes, haren, enzovoort.

Hoe ziet jouw wezentje er uit?

2. één minuut door een blauwe lepelbril

Kennen jullie de ‘one minute sculptures’ van kunstenaar Erwin Wurm?

Dit zijn korte performances waarbij een persoon één minuut stilstaat in een gekke positie met een dagelijks voorwerp!

De kunstenaar gebruikt veel humor en fantasie die erg aansluit bij die van kinderen.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Onderzoek op welke manier jij een emmer (of ander voorwerp) kan dragen of gebruiken. Is hij nu bijvoorbeeld een handtas, stoel, hoed of ketting?

Speel een aantal eenvoudige scènes waarbij de emmer telkens als iets anders wordt gebruikt en laat iemand anders raden wat de emmer voorstelt.

3. jouw droomfilm/filmdroom

Geïnspireerd door het werk 'Staging Silence' van kunstenaar Hans Op de Beeck maken we een verfilming van onze droom.

Bouw een decor met materialen die je vindt in huis of in de tuin en breng ze tot leven.

Vlogen er vannacht in je slaap WC-rolletjes door de lucht? Of bloeiden er ineens allemaal verwelkte bloemen uit het gras?

Trek bij elke nieuwe stap in de beweging een foto. Herhaal dit tot dat je beweging helemaal is afgerond. Met je fantasie kan je alles laten bewegen!

Je kan werken met de gratis app ‘Stop Motion Studio’ op je smartphone of tablet, die maakt automatisch verschillende foto’s achter elkaar, handig!

download via de appstore

download via google play

Door het verbod op evenementen en de verplichte sluiting van cultuurhuizen is het moeilijk om Kunstendag voor Kinderen zoals gepland te laten doorgaan. Activiteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar en in kleine groepjes zouden in principe nog kunnen maar worden gezien de huidige coronacijfers toch afgeraden.

Toch hebben kinderen kunst nu meer nodig dan ooit. Dus gooien we het over een andere boeg: als kinderen kunst zelfs buiten niet meer kunnen meemaken, brengen we ze naar hen thuis. Dat de herfstvakantie verlengd is, biedt daartoe nog meer gelegenheid.

fles2.jpg