DoeBoek Urban Mining voor beginners

van Stef Lemmens en KiZ

8 tot 14 jaar

Duikel met ons mee in de wereld van de Urban Mining! 

Urban Mining is Engels voor stedelijke mijnbouw: het betekent dat je naar de stad kan kijken als naar een mijn.  

Weet je wat een mijn is? Dat is een plek, meestal onder de grond, waaruit mijnwerkers bijvoorbeeld steenkool opgraven, of edelgesteenten.  

En zo kan je ook de stad zien, of je dorp: als een mijn vol materialen en schatten waarmee je de leukste, origineelste of meest onverwachte dingen kan maken. Een plek waar je naar hartenlust grondstoffen kan verzamelen om er iets nieuws mee te doen. Een oud gebouw kan je uit mekaar halen, een versleten ding ook. En met het hout, het plastic of de stenen die je zo tevoorschijn tovert, kan je iets nieuws beginnen.  

Want de grondstoffen van de aarde zijn niet eindeloos. We stoppen dus best met ze maar één keer in te zetten en gaan liever op zoek naar manieren om ze zo goed mogelijk een tweede keer te gebruiken. En een derde, een tiende of een honderdste keer. En daarna nog eens! 

 

In dit DoeBoek leer je via 10 opdrachten hoe jij een échte Urban Miner wordt, een stedelijke mijnwerker, een kompel die schatten opgraaft uit de stad (of je dorp). Ga je mee op stap?